U bent hier: Home - Beroepen - Machinaal houtbewerker CNC

Printvriendelijke versie

 
 

Machinaal houtbewerker CNC


CNC staat voor Computerized Numerical Control. Machinaal houtbewerkers die met een CNC vol- of half automatische machine werken produceren snel en nauwkeurig werkstukken in hout. Vaak betreft het freeswerk of het bewerken van platen, bijvoorbeeld gaten aanbrengen of kanten afschuinen. Fysieke belasting kan ontstaan door:

  • In en uit CNC-machines tillen, vooral bij plaatwerk als er geen kogeltafel beschikbaar is en als vanaf of naar de vloer getild moet worden.
  • Het met platenkarren en handpallettrucks handmatig aan- en afvoeren van hout en onderdelen.
  • Veel en lang staan bij machines, al dan niet gecombineerd met het bedienen van de machine (beeldschermwerk).

De risico’s van fysieke belasting worden voor de machinaal houtbewerker CNC onderverdeeld in tillen, duwen/trekken en werkhoudingen.

De machinaal houtbewerker CNC maakt veel gebruik van machines. De gevaren die hierbij optreden zijn snijgevaren, bekneld raken, elektrocutie gevaar of getroffen worden door wegvliegende voorwerpen.

Sommige van de machines zorgen voor hoge geluidsniveaus. Veel blootstelling aan geluid kan op een gegeven moment tot gehoorverlies leiden.

Het werken aan houtbewerkingsmachines zorgt voor blootstelling aan houtstof. Afhankelijk van de houtsoort kan houtstof leiden tot gezondheidsproblemen, zoals irritatie van de huid, ogen en slijmvliezen, huiduitslag of eczeem, allergieën, ontstekingen en in uitzonderlijke gevallen tot braakneigingen, maagkramp of neus- of longkanker.

Tenslotte kan de machinaal houtbewerker CNC werkdruk ervaren in zijn dagelijks werk. Teveel werkdruk kan op termijn leiden tot overspannenheid.

De belangrijkste risico’s zijn:

 
 
 

< terug naar vorige pagina