U bent hier: Home - Beroepen - Medewerker afmontage extern

Printvriendelijke versie

 
 

Medewerker afmontage extern


De medewerker afmontage extern (op locatie) heeft vaak niet de beschikking over dezelfde hulpmiddelen als in de werkplaats. Vaak wordt gewerkt met grotere objecten die al in de werkplaats gemaakt zijn en die nu geplaatst en gemonteerd moeten worden. Fysiek belastend werk komt voor in de volgende situaties:

  • Materialen en meubels vanuit de wagen naar de locatie tillen. Dit kan ook vertikaal transport zijn (de trap op).
  • Materialen en meubels vanuit de wagen met rijdend materiaal naar de locatie brengen. Hierbij is regelmatig sprake van obstakels zoals stoepranden, drempels, bekabeling en soms is de bestrating nog niet aangelegd.
  • In lastige werkhoudingen afmonteren op locatie.
  • Veel werken met aangedreven elektrische apparatuur, zoals een boortol en een schroeftol.
  • Het meubel in positie houden bij het afmonteren.

De risico’s van fysieke belasting worden voor de medewerker afmontage extern onderverdeeld in tillen, duwen/trekken en werkhoudingen.

De medewerker afmontage extern maakt regelmatig gebruik van handgereedschap. De gevaren die hierbij optreden zijn onder andere snijgevaren en elektrocutie gevaar.

Het handgereedschap kan zorgen voor hoge geluidsniveaus. Veel blootstelling aan geluid kan op een gegeven moment tot gehoorverlies leiden.

Schuren en zagen zorgt voor blootstelling aan houtstof. Afhankelijk van de houtsoort kan houtstof leiden tot gezondheidsproblemen, zoals irritatie van de huid, ogen en slijmvliezen, huiduitslag of eczeem, allergieën, ontstekingen en in uitzonderlijke gevallen tot braakneigingen, maagkramp of neus- of longkanker.

De medewerker afmontage extern kan bij het gebruik van lijmen in aanraking komen met gevaarlijke stoffen (oplosmiddelen). Oplosmiddelen tasten huid, zenuwstelsel en organen aan en kunnen leiden tot eczeem, hoofdpijn, duizeligheid, geheugenverlies, hart- en longklachten en zelfs vruchtbaarheidsproblemen of Organo Psycho Syndroom (OPS).

Tenslotte kan de medewerker afmontage extern werkdruk ervaren in zijn dagelijks werk. Teveel werkdruk kan op termijn leiden tot overspannenheid.

De belangrijkste risico’s zijn:

 
 
 

< terug naar vorige pagina